X

Dünyaca ünlü Japon Atlı Okçuları Etnospor Kültür Festivali için İstanbul’a geliyor

Türkiye'de geleneksel oyunların kitleselleşmesine büyük katkıda bulunan Etnospor Kültür Festivali'nin üçüncüsü, 9-13 Mayıs tarihleri arasında Yenikapı Meydanı'nda yapılacak. 2018 için belirlediği “At Binenin Kılıç Kuşananın” sloganı ile izlediği bu yolda tecrübe ve işin ehli olmayı öne çıkaran Etnospor Kültür Festivali'nin en büyük sürprizlerinden biri “Japon atlı okçuları” “Yabusame” olacak. Dünyanın hayranlıkla takip ettiği Japon atlı okçuları, en güzel göst

Dünyaca ünlü Japon Atlı Okçuları Etnospor Kültür Festivali için İstanbul’a geliyor

Geleneksel sporların yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması hedefini her yıl giderek büyüten Etnospor Kültür Festivali bu yıl daha zengin, daha çeşitli, daha özgün bir içerikle ziyaretçileriyle buluşacak. Yenikapı Meydanı’nda kurulacak özel alanda gerçekleştirilecek Etnospor Kültür Festivali, 9 Mayıs Çarşamba günü başlayacak ve 5 gün sürecek.

JAPON ATLI OKÇULARI İLK KEZ GELİYOR

Festivalin artık geleneksel hale gelen aba güreşi, mas güreşi, mangala ve atlı okçuluk gibi etkinliklerine bu yıl muhteşem bir sürpriz eşlik edecek. Dünyanın büyük hayranlık ve merakla takip ettiği Japon kültürünün en önemli geleneklerinden biri olan Japon atlı okçuları (Yabusame) Etnospor Kültür Festivali kapsamında Türkiye’ye geliyor. 

DÜNYA HAYRANLIKLA İZLİYOR

Yabusame denilen ve uzak Doğu’da bir atın sırtındayken önceden belirlenmiş hedeflere ok atılarak yapılan etkinliğin geçmişi Japonya’da 12. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türkiye’deki atlı okçuluktan farklı özellikler ve kurallar içeren Yabusame’nin ünü Japonya’dan tüm dünyaya yayılmıştır. 

 

JAPON OKÇULUĞUNUN ALAMETİFARIKASI

Yabusame’de tahtadan oluşan 3 hedef vardır. Japon atlı okçuları, ucu ahşap topuz olan oklarla bu hedefleri vurup kırmaya çalışmaktadırlar. Ellerindeki büyük yayın ismi ise ‘yumi’dir. Yabusame, kökeni yüzyıllar öncesine dayanan, geleneksel Japon okçuluğunun alametifarikası olarak kabul edilmektedir. 

ERDOĞAN: JAPON ATLI OKÇULARI HALKIMIZLA BULUŞACAK

Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı N. Bilal Erdoğan, Etnospor Kültür Festivali ile sadece Türkiye’ye has geleneksel sporları değil, tüm dünyanın geleneksel sporlarının tanıtılmasına da gayret gösterdiklerini söyledi. 

“Yerli ve milli dendiğinde biz nasıl heyecanlanıyorsak, diğer ülkelerde de aynı heyecanı gördük. Kültürler arasında üstünlük olmaz. Her biri değerlidir, yaşanmayı ve görülmeyi hak eder. Dünyada batı kültürünün egemenliğini yaşadığımız 20. yüzyılın akabinde, tüm kültürlerin kendi hayatlarını devam ettirebilmeleri, kaybolmamaları için bu çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Her yıl farklı kültürleri burada insanlarımızla buluşturmak istiyoruz. Bu yıl en büyük sürprizlerimizden birisi Japonların atlı okçuluk (yabusame) sporu olacak.”

Atlı sporların Etnospor Kültür Festivali’nin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Bilal Erdoğan, etkinliğin bu sene, “At binenin, kılıç kuşananın” sloganıyla gerçekleşeceğini vurguladı:

“Festivalde toplam 13 dalda 883 sporcu müsabaka yapacak. Çeşitli atlı akrobasi gösterileri düzenlenecek. Bir tane büyük han çadırı ve 43 oba çadırı kurulacak. Organizasyonda 156 at kullanılacak. Japon atlı okçuları Yabusame de festivalimizin bu yıl en gözde etkinliğinden birisi olacak. Yabusame, seyir zevki ve heyecanı yüksek, tüm dünyanın ilgi ve hayranlıkla izlediği bir görsel şov niteliği taşıyor. Etnospor Kültür Festivali ile hem Türkiye’nin tüm bölgelerini tanıtmaya çalışıyoruz hem de Orta Asya ve Balkanlar’daki komşu akrabalarımızın kültürünü tanıtıyoruz. Bu festivalin zaman içinde uluslararası turistler için de önemli bir adres haline geleceğini düşünüyoruz.” 

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen Etnospor Kültür Festivali ile baharı hep birlikte bir şölen havasında karşılamaya, bir arada ve farklı olmaya bu yıl da devam!

ETNOSPOR KÜLTÜR FESTİVALİ 2018

9-13 Mayıs tarihleri arasında Yenikapı Meydanı’nda toplam 883 sporcu, 13 spor dalında müsabaka yapacak. Çeşitli atlı akrobasi gösterileri olacak. Toplam 43 oba çadırı ve bir tane de büyük han çadırı alana kurulacak. 14 Türk Devleti ve toplulukları çadırlarının yanı sıra Katar ve Kazak çadırı olacak. 20 adet bölgesel çadırlar ile bazı belediyelerin çadırları yine Türk geleneksel sporlarını temsilen kurulacak. Diriliş Ertuğrul, derviş ve geleneksel dondurma çadırı da Etnspor Kültür Festivali sürprizleri arasında yer alacak.Spor dallarında toplam 84 at kullanılacak, katılımcıların da çoluk çocuk binebilecekleri atlarla birlikte 150 at olacak. 26 geleneksel çocuk oyunlarıyla birlikte TRT Çocuk alanında, Rafadan Tayfa ile Maysa İle Bulut karakterleri çocuklarla buluşacak. Ziyaretçiler, Mangala, Fetih güreşleri ile çeşitli sahne gösterilerini keyifle izlerken, çok sayıda ülkenin yöresel yemeklerini de festival boyunca tatma imkanı bulacaklar. 

DÜNYA ETNOSPOR KONFEDERASYONU HAKKINDA

Dünya Etnospor Konfederasyonu, çocukların eğitiminde önemli bir yere sahip olması hasebiyle sportif oyunları da diğer spor dalları kadar önemser. Gerek bedensel gerekse zihinsel becerileri geliştiren mangala, misket, halat, kabak, menekşe, çember ve topaç gibi bu oyunlar geçmişten günümüze önemli bir yere sahiptir. Dünya Etnospor Konfederasyonu bu nedenle bahsi geçen oyunların yanı sıra daha adını saymadığımız pek çok sportif oyunun tanıtımı ve oynanması için zemin hazırlar. Türkiye ve Kırgızistan cumhuriyetlerinin önderliğinde kurulan ve merkezi Türkiye olan konfederasyon, hem kurumun faaliyetlerini tanıtmak hem de hedeflerini topluma aktarmak adına her yıl oldukça kapsamlı bir festival gerçekleştiriyor.

Kaynak : POSTA

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.