X

Galatasaray Divanı’nın Çalkantılı Toplantısı: Tartışmalar ve Kararlar

Galatasaray Divanı’nın Çalkantılı Toplantısı: Tartışmalar ve Kararlar

Toplantının Ev Sahibi ve Konuşmacıları

Galatasaraylılar Derneği Divan Kurulu Başkanı Reha Bilge, Divan Başkan Vekili Esat Tansev ve Raportör Mehtap Karacan toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıda konuşmacılar arasında Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Faik Demir, Le Figaro Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı Yves Threard ve Jeune Afrique Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürü Josephine Dedet yer aldı.

Reha Bilge’nin Açılış Konuşması

Bilge, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına girerken küresel gelişmelerin önemine vurgu yaptı. “Bir yüzyılı geride bıraktık, ancak bu ikinci yüzyılda dünya yeni gelişmelere ve değişimlere gebe. Bu toplantımızda bu değişimlerin yönünü tartıştık” dedi.

Josephine Dedet: “Türkiye Artık Afrika’da Varlık Gösteriyor”

Dedet, Türkiye, Fransa ve diğer büyük güçlerin Afrika’nın yeni gündemine ilişkin görüşlerini paylaştı. Afrika’nın büyük tüketici pazarı, yer altı zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle önemini vurguladı. Türkiye’nin daha önce hiç olmadığı kadar Afrika’da kendini gösterdiğine dikkat çekerek, “Türkiye Afrika’da politik, ekonomik ve insani anlamda varlık gösteriyor. 2002’de sadece 12 büyükelçiliği bulunan Türkiye’nin Afrika’da faaliyet gösteren büyükelçilik sayısı 44’e yükseldi. Türk Hava Yolları 60 noktaya uçuyor. Güvenlik ve askeri malzeme anlaşmaları yapılıyor. Afrika’da yeni oyuncu olan Türkiye’yi soft power olarak nitelendirdiğimiz TRT programlarıyla halklar da tanıyor. Sağlık için Afrikalılar Türkiye’ye geliyor” dedi.

Ali Faik Demir: “Türk Dünyası Coğrafyayla Sınırlı Değil”

Demir, küresel jeopolitik gelişmeler ve Türkiye’nin Türk dünyası ile ilişkileri hakkında bilgiler verdi. Türk dünyasının geleceği hakkında “Artık coğrafi bir sınırla kalmayacak. Çünkü karşımızda bir diaspora var. Milyonlarca Türk yaşıyor Avrupa’da, Amerika’da, Afrika’da. Örneğin Araplar birçok ülkeden gidiyor, ama Türkler tek ülkeden giden milyonlar” açıklamasını yaptı.

Yves Threard: “Batı Geçmişi Özlüyor”

Threard, Fransa’yı “Kolay heyecanlanan, ayaklanan, büyümekte zorlanan ve sürekli bir ergenlik dönemi yaşayan bir ülke” olarak tanımlarken, ülkesinin insan haklarına saygısı, sanat ve edebiyattaki gücü ve Fransızcanın yaygınlığı gibi güçlü özelliklerini de vurguladı. Fransa’nın geçmişteki parlak dönemine değinen ancak bugün geçmişe özlem duyulduğunu söyleyen Threard, “Dünya şu an değişmekte. Fransa dahil birçok batılı güç bunu anlamadı ve kabul etmiyorlar. Bugün geçmişlerinin özlemini yaşıyorlar. Fransa geçmişini, büyüklüğünü özlüyor. Bu dünya İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra parçalanıyor, değişiyor, sorgulanıyor. Fransa 3. yolun ülkesi olmak istiyordu, ne doğuda ne batıda olmak. Ancak herkesin dostu olarak görünmek isterken kimsenin dostu olamıyoruz” diye belirtti.

Uluç Özülker: “Amerika Eski Gücünde Değil”

Özülker, 21. yüzyılda dünyanın yeni dinamikleriyle ilgili görüşlerini paylaştı. Amerika’nın artık eski gücünde olmadığını kaydeden Özülker, ABD’nin dünya hakimiyetini yitirme noktasına geldiğini ve gerileme sürecine girdiğini ancak bunu kabullenemediğini söyledi. Ukrayna-Rusya Savaşı, Çin-Tayvan sorunu ve Orta Doğu’daki savaşa ve güncel gelişmelere değinen Özülker, konuşmasında Cumhuriyet’in 101. yılında Türkiye’nin geleceği önündeki fırsatlar ve riskler hakkında da bilgiler verdi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.